Blogia

UN MUNT DE MOTS

REUNIÓ DEL 26 DE MARÇ DE 2022

REUNIÓ DEL 26 DE MARÇ DE 2022

 

Hola,

Abans de res, tenim una sèrie de notícies:
-Hem decidit que, si la pandèmia i les restriccions oficials no canvien a pitjor, en la següent sessió tornarem a introduir allò de compartir l’esmorzar. Al menys, prendre el fer el cafè plegats. Pel que fa al menjar, que cadascú porti el que vulgui per a consum propi (som uns jonquis de les calories). La idea és que no cal convidar tothom a tot, amb el que implica d’excés i, a vegades, de menjar desaprofitat.
-Atenció!, ens informen que el Ramon Tuà està molt recuperat. Ens n’alegrem molt i, si llegeix aquestes línies, li diem que el trobem molt a faltar i que ens encantaria tornar-lo a tenir en les nostres reunions.
-Per a la reunió del dia 30, la Comissió de Festes intentarà, novament, organitzar un dinar per a després de la sessió, ja que no va ser possible el de desembre. Ja us enviaran informació i un nou fil de correus perquè us hi apunteu.
-Finalment una notícia que no es va comentar per oblit, però que segurament us interessa: en el context de la Fira Modernista de Terrassa, el Museu Tèxtil està muntant una exposició dedicada a les fibres tèxtils. La inauguració serà el 8 de maig i hi participarà la Sílvia amb la lectura d’un text relacionat amb el tema, un bri d’història, però d’història real.

Per al mes que ve, les paraules per servir
d’inspiració són: maimó - lento, remolón; seguretat - seguridad, i amoïnat - preocupado. També obrim l’opció de fer servir una imatge. Podeu enviar-les com a resposta a aquest correu. No farem cap selecció. Trieu la que vulgueu de les que enviïn. Recordem que les paraules i/o les imatges només són una excusa per escriure, es poden fer servir o no. La inspiració és lliure. Això sí, recordeu que als escrits heu de posar el vostre nom a la capçalera.

Pel que fa als relats:
Rosa Maria - En Ton de ca la Bruixa - Una història oral.
Maria José - Como un ritual - Un poema para los vientos del sur.
Maria Galí - Gent de mar - Gent de mar que no sap nedar.
Dolors -Terra d’aigua - La Dolors ens ha tornat a portar al seu estimat Ebre. No el sentiu?
Francesca - Manchita - Doble secuestro.
Mari Luz - Eva - Viure lliure.
Nanorelat - Pere - Para la última ceremonia - No us escanyeu amb el nus de la corbata.

Qui vulgui, pot penjar el seu relat al blog i al nostre Facebook. Si no sabeu com, consulteu-nos sense vergonya. El blog, el teniu a
http://unmuntdemots.blogia.com/ ; i en Facebook estem a
https://www.facebook.com/unmuntdemots/
. Feu-hi una ullada.

Vam parlar de programes processadors de text específics per a escriptors. En concret, vam fer referència al programa Scrivener. Qui vulgui veure com és, podeu descarregar-lo de prova, complet i gratuït durant 30 dies (després és un pagament únic de 53 €), a https://www.literatureandlatte.com/scrivener/download . Això sí, tothom diu que és una mica complicat per començar a fer-lo anar, encara que diuen que qui s’acostuma a utilitzar-lo queda encantat.

Ara us toca llegir molt i escriure més. Apagueu les pantalles!

REUNIÓ DEL 26 DE FEBRER DE 2022

REUNIÓ DEL 26 DE FEBRER DE 2022

 

Hola,

Nova sessió presencial i un altre cop sense la Sílvia. No és res greu, però ha necessitat descansar d’una mala nit. Després de la sessió una petita delegació dels assistent li hem portat un obsequi pel seu aniversari. L’hem vista força bé.

Per al mes que ve les paraules per servir d’inspiració són: enyor, sobre i pissarra. Trieu la que vulgueu de les tres proposades. Recordem que les paraules només són una excusa per escriure, es poden fer servir o no. La inspiració és lliure. També hem continuat amb la nova idea de proposar una frase. Per al mes que ve és la frase com un ritual.

Pel que fa als relats:
Lluís-La fusta entranyable - Vigileu una miqueta amb les petites inundacions.
Lluís-Арраулинт ла малпарида петксина - Ун ноу нанорелат дел Ллуíc.
Maria Gali-L’hora suprema - Com evitat que t’arribi l’hora.
Poema-Maria José-Blau - Una capseta amb tots els tons de blau.
Maria José-Venjança - Una fúria despertada que pot portat a una terrible venjança.
Montse Villares-Personatge secundari - La rebel·lió dels personatges.
Joan Casanova-Intimíssim - No és fàcil trobar l’home perfecte.
Nanorelat-Pere-Reset - Que el món torni a començar.

Qui vulgui, pot penjar el seu relat al blog i al nostre Facebook. Si no sabeu com, consulteu-nos sense vergonya. El blog, el teniu a http://unmuntdemots.blogia.com/ ; i en Facebook estem a
https://www.facebook.com/unmuntdemots/
. Feu-hi una ullada.

Ara us toca llegir molt i escriure més. Apagueu les pantalles!

Salutacions,

Pere

TRUC DE PROPINA: Si escribir un largometraje es imposible, escribe un corto. Si escribir diez páginas es imposible, escribe una página. Si escribir una página es imposible, escribe un párrafo. (Bong Joon Ho)

REUNIÓ DEL 29 DE GENER DE 2022

REUNIÓ DEL 29 DE GENER DE 2022

Hola,

Nova sessió telemàtica. Però penseu que cada mes que passa és un mes menys que ens falta per arribar al final. En aquesta sessió hem estat pocs, però així ens hem pogut esplaiar més. Tot són avantatges.

Per al mes que ve les paraules per servir d’inspiració són: petxina - concha, pechina, arraulir - abatir, derribar i malparit - mal nacido, hijo de puta. La Montse Villares ha proposat, per una altra banda, fer servir la frase ... seria una capseta... en el cas dels autors que vulgueu participar en el concurs de microrelats La Sabateriahttps://www.lasabaterialleida.com/2022/01/23/llibres-en-moviment/ . Recordem que les paraules només són una excusa per escriure, es poden fer servir o no. La inspiració és lliure. Això sí, recordeu que als escrits heu de posar el vostre nom a la capçalera.

Pel que fa als relats:

María Sender - La Novia del Bosque - Un petit relat escrit gairebé a raig. Imagineu-vos si fos res molt més treballat!

Lluís - Sotsobre a la Conselleria de Cultura - Han trucat del Polònia per fitxar el Lluís de guionista.

Maria Galí - La mare de la Loli - Quan algú que no valores et sorpren.

Rosa Maria - Tomi - Una història molt tendra amb un final terrible.

María José - Obsolescencia programada - Caducaremos como los yogures un quince de marzo, día de San Longinos.

Francesca - Mª Paz - Un pastel que te deja más guapa, muy natural, como si estuvieras dormida...

Nanorelat - Pere - Enyorança del futur - La vida sense mi.

Pere - Tornar a despertar - No trenqueu la cadena del fred.

Qui vulgui, pot penjar el seu relat al blog i al nostre Facebook. Si no sabeu com, consulteu-nos sense vergonya. El blog, el teniu a http://unmuntdemots.blogia.com/ ; i en Facebook estem a
https://www.facebook.com/unmuntdemots/
. Feu-hi una ullada.

Ara us toca llegir molt i escriure més. Apagueu les pantalles!

REUNIÓ DEL 18 DE DESEMBRE DE 2021

REUNIÓ DEL 18 DE DESEMBRE DE 2021

 

Hola,
Hem tornat a caure en les restriccions. Paciència, que ens en sortirem. La Sílvia ha excusat la seva presència en la sessió d’avui, s’ha de recuperar dels efectes secundaris de la tercera dosi de la vacuna. Li enviem tota la nostra energia perquè es recuperi de seguida. Pel que fa a la dinàmica de la sessió, ens n’hem sortit prou bé malgrat la seva absència. També ha ajudat que erem pocs, així hem tingut temps per fer els comentaris sense presses.

Per al mes que ve. les paraules per servir d’inspiració són: gordo - gras, conseller - consejero, sotsobre - zozobra. Trieu la que vulgueu de les tres proposades. Recordem que les paraules només són una excusa per escriure, es poden fer servir o no. La inspiració és lliure. Això sí, recordeu que als escrits heu de posar el vostre nom a la capçalera.

Pel que fa als relats:
1-María José - Arribar a port - Un viatge sensual amb els sentits.
2-Aurèlia - Placidesa - Un paisatge nevat ple de pau.
3-Maria Gali - Guitarrista - Una nova anècdota de la Maria. L’animem a continuar per aquest camí borgesià.
4-Dolors - Trencadissa - Un mirall en què la crueltat es reflecteix en soledat.
5-Valentí - Naufragi - El començament d’un projecte amb mar de fons.
6-Mari Luz - Un dia estressant - Els basars xinesos mai tanquen.
Pere-Nanorelat - Discriminación - Una discriminació ignorada per molts.

Com que avui hem tingut una jornada bastant poètica, hem parlat de la possibilitat de dedicar alguna sessió a la poesia; també, si us animeu, alguna altra sessió als nanorelats. A més, el Valentí ens ha recomanat el llibre de Josep Bargalló Manual de mètrica i versificació catalanes.

Qui vulgui, pot penjar el seu relat al blog i al nostre Facebook. Si no sabeu com, consulteu-nos sense vergonya. El blog, el teniu a http://unmuntdemots.blogia.com/ ; i en Facebook estem a
https://www.facebook.com/unmuntdemots/
. Feu-hi una ullada.

Ara us toca llegir molt i escriure més. Apagueu les pantalles! I vigileu amb el virus!

BON NADAL I BONA ENTRADA D’ANY

REUNIÓ DEL 27 DE NOVEMBRE DE 2021

REUNIÓ DEL 27 DE NOVEMBRE DE 2021

Hola,

Segona sessió postconfinament. Hem retornat a la sala de sempre perquè la gran estava ocupada per una actuació de música. No hem estat estrets i teníem ventilació i filtratge d’aire. Tot força bé. I més bé quan hem pogut felicitar les guanyadores i la finalista del Premi Soler i Palet i al finalista del Premi de l’Escola El Cim. Per aquest ordre, moltes felicitats a la Mònica, la Mariluz, la María José, la Rosa Maria i el Ramon!

Aquest any no volem fer un dinar multitudinari de cara a la sessió de desembre, com era habitual. Però, com que volíem celebrar d’alguna manera aquest podi complet inèdit en el Premi Soler i Palet, s’intentarà reservar per als habituals d’UMDM en algun lloc per dinar el dia 18 de desembre. Rebreu un correu de la Comissió de Festes en què us preguntaran si hi esteu interessats. Esperem que trobin lloc, ja que ja estem en dates properes i que les mesures anticovid no ens ho posin més difícil.

També volem destacar la recomanació que va fer el Lluís del llibre de Patricia Highsmith Cómo se escribe una novela de intriga.

Per al mes que ve les paraules per servir d’inspiració són: arribar, bombó i camell. Recordem que les paraules només són una excusa per escriure, es poden fer servir o no. La inspiració és lliure. Això sí, recordeu que als escrits heu de posar el vostre nom a la capçalera.

Pel que fa als relats:
Ramon Roig - El Xiquet de Tàrrega - El de La Mancha es va tornar boig de llegir molt i el protagonista d’aquest relat no llegia res.
Ramon Roig - En Rauc i l_Eduard - Finalista del Premi Natàlia Sallés de l’Escola El Cim.
Rosa Maria Beser - Crim - Necessitem a Carles Porta perquè posi llum en la foscor.
Aurèlia - Acceptació - Tema molt delicat i actual tractat amb molta sensibilitat.
Lluís - Rosada - La versió bona de Christine.
Maria Galí - La senyora Teresa - Un cas real que ens serveix per commemorar el dia contra la violència de gènere.
Mònica - Secrets revelats - Primer premi del concurs de narracions Soler i Palet
Mari Luz - Camí de tornada - Retrobament més enllà del temps i la mort.
Mari Luz - El malson - Segon premi del concurs de narracions Soler i Palet
Maria José - Ninguna más - La esperanza en una botella vacía.
Maria José - Ones forjades - Tercer premi del concurs de narracions Soler i Palet
María Sender - La narradora - ¿Qué nos explicará?
Francesca - El monstruo - Gotas de sangre y un ramito azul.
   
Qui vulgui, pot penjar el seu relat al blog i al nostre Facebook. Si no sabeu com, consulteu-nos sense vergonya. El blog, el teniu a http://unmuntdemots.blogia.com/ ; i en Facebook estem a https://www.facebook.com/unmuntdemots/. Feu-hi una ullada.

Ara us toca llegir molt i escriure més. Apagueu les pantalles!

TRUCS DE PROPINA 2020-2021 - 3r TRIMESTRE

TRUCS DE PROPINA 2020-2021 - 3r TRIMESTRE

12/04/2021: El título es lo primero que va a leer un potencial lector de tu libro. (Roberto Augusto)

 

23/04/2021: Escribir es la única forma interesante de estar en el mundo. (Enrique Vila-Matas)

 

23/04/2021 – 2: Con la aceptación, como les ha pasado a otros escritores que conozco, te puedes quedar como prisionero de una trampa inmensa, que es la misma trampa para la literatura. Si la literatura llega a un estado estable algún día, estará muerta, estará clavada. Por ello, soy partidario de la crisis en literatura, siempre. De ponerla en entredicho, de negarla, de partir de la negación de la escritura para escribir sobre la literatura negada o la literatura en su final, Es lo mismo que nosotros, que necesitamos la crisis. Si no, seríamos bacterias todavía; no habríamos evolucionado.  (Enrique Vila-Matas)

 

24/04/2021: Els relats no ens fan millors persones; els relats exerceixen una funció superior: ens fan persones. (Albert Sánchez Piñol)

 

17/05/2021: En escritura, aparte de la inspiración, importan las horas de trabajo y la rutina. El escritor prolífico no es mejor que otro, es que le echa más horas. Matemáticas para la escritura: si escribo 500 palabras en una hora y dedico una hora al día de lunes a viernes, tengo 5 horas a la semana, 2 500 palabras a la semana, 10 000 palabras al mes, en 6 meses tienes escrita la primera versión de una novela. (Miguel Ángel Alonso Pulido, en Charlas de Autopublicación 1x01-Primeros pasos en la autopublicaciónhttps://www.ivoox.com/charlas-autopublicacion-1x01-primeros-pasos-la-audios-mp3_rf_18381694_1.html )

 

28/05/2021: Ten un carné de biblioteca y, de paso, no te fíes de los escritores que no tienen uno. [...] El que no tiene un carné de biblioteca, o no lee mucho o no es pobre; lo cual, cuando hablas de escritores, es algo sospechoso, pues la escritura no da dinero el 99% de las veces. (Isaac Belmar, Escribir bien)

 

28/05/2021 – 2:

—¿No escribe uno acaso para entenderse mejor a sí mismo y al mundo?

—No, si uno sabe lo que se hace, cosa que usted...

—Es usted un pésimo confesor, Fermín. Ayúdeme un poco.

—Creí que estaba intentando convertirse en novelista, no en beato. 

(Carlos Ruiz Zafón en la novela El laberinto de los espíritus)  

 

29/05/2021:

—[...] yo, de este negocio del novelón [...], se me ocurre que antes de empezar a contar nada habrá que hacer una lista de lo que uno quiere contar. Un inventario, digamos.

—¿Una hoja de ruta? —sugerí.

—Una hoja de ruta es lo que pergeña uno cuando no sabe bien adónde va y así se convence a sí mismo y a algún que otro bobo de que se dirige a algún sitio.

—No es tan mala idea. El autoengaño es el secreto de toda empresa imposible.

(Carlos Ruiz Zafón en la novela El laberinto de los espíritus)

 

07/06/2021: Els déus (les muses), amb generositat, ens regalen la primera línia; però ens correspon a nosaltres fer la segona en consonància i que no sigui indigna de la seva predecessora sobrenatural. (Paul Valery)

 

18/06/2021: Cuando un libro proporciona un nivel de adicción que hace que nos pasemos de estación en el metro, ha logrado su objetivo. (Diario La Razón)

 

18/06/2021-2: Intenta ofrecer una historia que sea mejor que la de las series. Que el lector prefiera leer a ver una serie. Cuando estás enganchado a un libro, la televisión no existe. (Pablo Poveda en Contraportada 1x06: Adaptaciones literarias al cine, https://www.ivoox.com/contraportada-1x06-adaptaciones-literarias-al-cine-audios-mp3_rf_70062080_1.html )   

 

22/06/2021: Una obra d'art és una realitat vista a través d'un temperament. (Emile Zola)

REUNIÓ DEL 30 D'OCTUBRE DE 2021

REUNIÓ DEL 30 D'OCTUBRE DE 2021

Hola,

Finalment hem reprès les sessions presencials. Esperem que duri la bona situació sanitària. I, a més, hem fet la primera retransmissió telemàtica des de l'Ateneu amb un bon resultat malgrat que algú va tenir problemes de so. Esperem aconseguir millorar això últim i així permetre que els companys que no poden assistir-hi tinguin també la seva dosi d'UMDM.

També hem donat la benvinguda a una nova companya, la María José. Ens ha regalat la seva Recepta i esperem veure més de la seva cuina de l'escriptura.

Per al mes que ve, les paraules per servir d'inspiració són esperança, USB pen o pendrive i fulminar. Recordeu que les paraules només són una excusa per escriure, es poden fer servir o no. La inspiració és lliure. Això sí, no oblideu que als escrits heu de posar el vostre nom a la capçalera.

Pel que fa als relats:
 Lluís Paloma - Correu - Correu a contestar aquesta mena de correus.

Ramon Roig - La poció màgica - Un bosc màgic amb nius d'eriçons, guineus, llops...

Maria Galí - El camarada - Viatge des dels anys foscos a la Ciutat de la Llum.

María José García - Recepta - Recepta de cuina per a parelles que llegeixen plegats. (També teníem fa temps la recepta del cuiner escriptor. La podeu trobar a http://unmuntdemots.blogia.com/2013/110901--como-elegir-al-cocinero-.php)

Rosa Maria Beser i Jordà - EI pare de la criatura - Així va començar Juan Carlos Delgado El Pera.

Dolors Frigola - Més infinit l'amor si hi poso límits - Els límits mostren si l'amor és infinit.

Jordi Baucells - Esborrar els records - Records exagerats a sobre d'una moto.

Joan Casanova - Fogueig - L'ofec de la síndrome del DNI.

Pere Miquel - El vol dels estornells - El darrer sopar.

Nanorelat - Pere Miquel - Clic - Ruleta depressiva.

Qui vulgui, pot penjar el seu relat al blog i al nostre Facebook. Si no sabeu com, consulteu-nos sense vergonya. El blog, el teniu a http://unmuntdemots.blogia.com/ ; i en Facebook estem a
https://www.facebook.com/unmuntdemots/
. Feu-hi una ullada.

Ara us toca llegir molt i escriure més. Apagueu les pantalles!

REUNIÓ DEL 19 DE JUNY DE 2021

REUNIÓ DEL 19 DE JUNY DE 2021

 

Hola,

Final del curs telemàtic. No sabem si el vinent serà presencial. Si ho fos, ja estem pensant com fer per no perdre la possibilitat de tenir gent a distància, com és el cas de la Maria Jesús. Ja es veurà.

De seguida que tinguem el nou calendari, ja en farem difusió.

Per diverses vies hem tingut notícia que el Ramon Tuà està molt més bé. Si arribés a llegir aquestes línies, li enviem una forta abraçada i molts ànims de part de tots els companys.

Volem recordar als autors absents (Rosa, Ramon Roig, Aurèlia) que poden fer servir els seus relats en properes sessions, només cal que els enviïn en el seu moment com si fossin nous.

Pel que fa als relats:
Valentí Puigdellívol - Un cafè - Un quadre en moviment. Falta un barret de Magritte i una gavardina de l’inspector Clouseau.
Maria Galí - Metges, metgets i cagabamdúrries - Acudit més vell que l’anar a peu.
Pep Cortès – Poemes - Un regal de final de curs.
Maria Jesús - Arte - Unos pies que pasean por el arcoiris.
Lluís Paloma, «Patinet» - L’ambigüitat dels semàfors - Una entrevista amb tres coma catorze preguntes.
Mari Luz - El malson - Un malson amb somnis reparadors.
Pere Miquel - El tatuaje 2a parte - La maldición del padre.
Nanorelat - Pere Miquel - El viatge - Embús en l’autopista.
Francesca Caballero - Mamapepa - Un monólogo desgarrador.

Qui vulgui, pot penjar el seu relat al blog i al nostre Facebook. Si no sabeu com, consulteu-nos sense vergonya. El blog, el teniu a http://unmuntdemots.blogia.com/ ; i en Facebook estem a https://www.facebook.com/unmuntdemots/ . Feu-hi una ullada.

Ara us toca llegir molt i escriure més. Aprofiteu l’estiu! Ja és tradicional que membres d’UMDM escriguin durant l’estiu un relat per presentar al premi Soler i Palet al setembre. Si us animeu, teniu les bases a https://www.terrassa.cat/documents/12006/788767/Bases_XII_Concurs_soleripalet2021.pdf/3fb1b647-8ba1-441f-8de2-240dad558712 .

 

REUNIÓ DEL 29 DE MAIG DE 2021

REUNIÓ DEL 29 DE MAIG DE 2021

Hola,

De cara a afilar el llapis, ja ha sortit la convocatòria del Concurs de Narracions Curtes Josep Soler i Palet. Teniu les bases a https://www.terrassa.cat/narracions-curtes-josep-soler-i-palet

Per una altra banda, el Valentí ens recomanava La nit incandescent: és una obra visual cinètica. Un film o un text fet fotograma que amaga una reflexió de la Vida. Aquella Vida que es venja amb la vida de ser viscuda. En qualsevol cas és un Viatge al fons del voler viure. Aquesta exposició es troba al Centre de la imatge [La Virreina] fins al 27 de juny.

Per al mes que ve volem imatges per servir d'inspiració.Podeu enviar, si ja no ho havíeu fet, la imatge que vulgueu seguint aquest mateix correu. Ja us informarem quines seran les tres seleccionades d'entre les proposades. Recordem que només és una excusa per escriure, es pot fer servir o no. La inspiració és lliure. Això sí, recordeu que als escrits heu de posar el vostre nom a la capçalera.

Tant al Ramon com a la Rosa els convidem a tornar a enviar els seus relats, que havien quedat en la recàmera.

Pel que fa als relats:

Maria Galí - Quin caldo - Un Ulisses a l'estil de Proust.

Mònica Bofill - El desig - Desitjar uns records vells i cansats.

Jordi Baucells - Una trobada imprevista - Una cambra fosca improvisada amb un gran finestral. Esperem, en un futur, una història més gamberra i luxuriosa.

Pere Miquel - El Tatuaje - Llevas al padre pegado en la piel.

Jose Luis Vallet - Lucy y Lucas - Encuentro de dos vidas marginales en un banco mojado.

Francesca Caballero – Talión - Ojo por ojo, diente por diente, uña por uña...

Pere Miquel - nanorelat - L'abraçada - Una abraçada digna de Judas.


Qui vulgui, pot penjar el seu relat al blog i al nostre Facebook. Si no sabeu com, consulteu-nos sense vergonya. El blog, el teniu a http://unmuntdemots.blogia.com/ ; i en Facebook estem a
https://www.facebook.com/unmuntdemots/
. Feu-hi una ullada.
Ara us toca llegir molt i escriure més. Apagueu les pantalles!

REUNIÓ DEL 24 D'ABRIL DE 2021

REUNIÓ DEL 24 D'ABRIL DE 2021

Hola,

Venim de la ressaca d’un nou Sant Jordi que reneix de les cendres del de l’any passat. Esperem que l’any que ve ja sigui pràcticament normal; encara que aquest, deu n’hi do a Barcelona.
De cara al mes que ve, enviarem paraules a la Sílvia perquè seleccioni a l’atzar les que ens serviran d’inspiració. En el mateix fil de correus podeu enviar imatges inspiradores per a la sessió de juny. Recordem que les paraules o les imatges només són una excusa per escriure, es poden fer servir o no. La inspiració és lliure. Això sí, recordeu que als escrits heu de posar el vostre nom a la capçalera (i si fiqueu la data, encara millor; a petició del Pep).
El Jordi no ha pogut estar present i ens ha deixat el relat per al mes que ve.

Pel que fa als relats:

1- Pep Cortès - Vola, fill meu, vola lluny - L’esperit de la mare, el record, ens impulsa a volar

2- Ramon Roig - Entabanada - Coaching per a una eterna joventut. Menudo barullo ha armado Armando Barullo.

3- Maria  Galí Font - Confinament (Ulisses) - Esperàvem que acabés deixant el pis totalment buit

4- Lluís Paloma Sánchez - El pneumàtic -un conte rodó - Si t’atabala la ràdio i la tele, vés a fer unes voltes a la rotonda

5- Rosa Maria Beser Jordà - Les pomes del paradís - En una reunió d’estudiants joves sempre hi ha pits

6- Valentí Puigdellivol - Vull apostatar - La dificultat de deixar la religió catòlica. Igual de difícil que deixar la màfia, l’espionatge i la companyia de telefonia.

7- Maria Sender - Barco de palabras - Un barco viaja hacia la isla de la imaginación. ¡No os quedéis en tierra!

8- José Luis Vallet - Conocerse en tiempos de pandemia, parte 1 y 2 - Si las guapas dais problemas, no os quitéis la mascarilla

9- Francesca Caballero Priego - Umbrío - Decenas de calaveras infantiles nos miran con sus cuencas de los ojos vacías

Nanorelat - Pere - Lleialtat - Fidelitat més enllà de la mort.


Qui vulgui, pot penjar el seu relat al blog i al nostre Facebook. Si no sabeu com, consulteu-nos sense vergonya. El blog, el teniu a http://unmuntdemots.blogia.com/ ; i en Facebook estem a

El Valentí ens ha informat que faran una sessió de club de lectura virtual a la BD3 sobre la novel·la Olor de colònia, amb la presència de la Sílvia. Serà el 18 de maig a les 18.00h. Demaneu a la biblioteca l’enllaç.

Ara us toca llegir molt i escriure més. Apagueu les pantalles!

TRUCS DE PROPINA 2020-2021 - 2n TRIMESTRE

TRUCS DE PROPINA 2020-2021 - 2n TRIMESTRE

18/01/2021:

—¿Por qué la gente crea obras de arte?

—Autoexpresión.

—Sí, pero yo creo que también para provocar una reacción. ( Evan Dunsky, en el guió de CSI las Vegas temporada 9 episodio 3 El arte imita la vida)

 

29/01/2021: Cuando Dios le entrega a uno un don, también le da un látigo; y el látigo es únicamente para autoflagelarse. Pero, por supuesto, yo no lo sabía. Escribí relatos [...]. Al principio fue muy divertido. Dejó de serlo cuando averigüé la diferencia entre escribir bien y mal; y luego hice otro descubrimiento más alarmante todavía: la diferencia entre escribir bien y el arte verdadero; es sutil, pero brutal. ¡Y, después de aquello, cayó el látigo! (Truman Capote, Música para camaleones. A partir d’una suggerència de Valentí Puigdellívol)

 

29/01/2021 - 2: Hi ha tres menes de discurs. No sé si és cert, però ho vaig escoltar en un seminari i tenia sentit. Les tres menes són: descriptiu, instructiu i expressiu. Descriptiu: "El sol va sortir...". Instructiu: "Camina, no corris...". Expressiu: "Ai!". La majoria dels escriptors de ficció només faran servir una o, com a màxim, dues d’aquestes formes. Feu-ne servir les tres. Barregeu-les. És com parla la gent. (Chuck Palahniuk)

 

05/02/2021: Que otros se enorgullezcan por lo que han escrito, yo me enorgullezco por lo que he leído. (Jorge Luis Borges)

 

10/02/2021: Una cosa es una historia larga, y otra, una historia alargada. (Gabriel García Márquez)

 

26/02/2021: Toda mi vida había sentido que las páginas que iba dejando a mi paso eran parte de mí. La gente normal trae hijos al mundo; los novelistas traemos libros. Estamos condenados a dejarnos la vida en ellos, aunque casi nunca lo agradezcan. Estamos condenados a morir en sus páginas y a veces hasta a dejar que sean ellos quienes acaben por quitarnos la vida. (Carlos Ruiz Zafón, en la novela El juego del ángel)

 

26/02/2021 - 2: Me consolaba el hecho de haber llegado a la conclusión de que éste es un oficio en el que no se aprende nada de los éxitos, y mucho de los fracasos. [...] se aprende lo que no hay que hacer. Lo que nadie ha aprendido nunca es lo que hay que hacer, porque la auténtica literatura no admite fórmulas ni recetas que garanticen la calidad del producto final. (Alberto Vázquez-Figueroa, El agua prometida)

 

01/03/2021: ...la única manera de conocer realmente a un escritor es a través del rastro de tinta que va dejando, que la persona que uno cree ver no es más que un personaje hueco y que la verdad se esconde siempre en la ficción. (Carlos Ruiz Zafón, en la novela El juego del ángel)

 

15/03/2021: Nos vaciamos con la escritura y nos llenamos con la lectura. (Jordi Sierra y Fabra) 

 

26/03/2021: No creo en el mito romántico de que el escritor debe pasar hambre, debe estar jodido, para producir. Se escribe mejor habiendo comido bien y con una máquina eléctrica. (Gabriel García Márquez)

 

26/03/2021 – 2: Un escritor puede escribir lo que le dé la gana siempre que sea capaz de hacerlo creer. (Gabriel García Márquez)

 

31/03/2021: Durante mucho tiempo me aterró la página en blanco. La veía y vomitaba. Pero un día leí lo mejor que se escribió sobre ese síndrome. Su autor fue Hemingway. Dice que hay que empezar, y escribir, y escribir, hasta que de pronto uno siente que las cosas salen solas, como si alguien te las dictara al oído, o como si el que las escribe fuera otro. Tiene razón: es un momento sublime. (Gabriel García Márquez)

REUNIÓ DEL 27 DE MARÇ DE 2021

REUNIÓ DEL 27 DE MARÇ DE 2021

 

Hola,

Nova reunió telemática i ja fa més d’un any des que ens vam veure les cares en persona. Ànims, ja falta menys! Vull agrair la tasca del Joan per connectar-nos a tots i també que m’hagi facilitat la gravació de la sessió per poder fer aquest resum.

Per al mes que ve, tornarem a enviar paraules a la Sílvia perquè en trii tres per servir d’inspiració. Triareu la que vulgueu de les tres proposades. Recordem que les paraules només són una excusa per escriure, es poden fer servir o no. La inspiració és lliure. Això sí, recordeu que als escrits heu de posar el vostre nom a la capçalera.

Pel que fa als relats:
Jordi Baucells - Beneïts Vailets - Beneïts vailets i maleït amo.
Ramon Roig - Camins divergents - Trama molt resumida del que podria ser una novel·la dickensiana.
Rosa Maria Beser - La clase - Un malson de la mestra. Ara li toca puntuar els exercicis dels alumnes.
Maria Galí - Punts de vista d’un sentiment - Prisma de tres punts de vista.
Montse Hernández - Amics - La nina salvadora.
Valentí Puigdellívol - Còpia original - Un embolic d’analepsis i prolepsis per posar-nos a prova.
Mònica Bofill- L’atracament - Hem perdut un dit, uns diners... Els trobarem?
Lluís Paloma - Microrelats - Nanorelats nascuts al Mediterrani.
María Jesús López - Botas - Toquemos de pies a tierra.
María Sender - Baba Yaga revisada - Ventanas semáforo de la verdad. Que empiece el cuento.
Francesca - Malasangre - Los sacamantecas del siglo XXI usan Rolex.
Aurèlia Llach - Mans - Mans arrugades, sàvies, màgiques...
Joan Casanova - L’empremta - Enfrontar la mort amb serenitat i un bon sopar.

La Dolors ha recomanat a la María Sender, y a tots, el còmic Las Varamillas, de Camille Jourdy.

Qui vulgui, pot penjar el seu relat al blog i al nostre Facebook. Si no sabeu com, consulteu-nos sense vergonya. El blog, el teniu a http://unmuntdemots.blogia.com/ ; i en Facebook estem a
https://www.facebook.com/unmuntdemots/
. Feu-hi una ullada.
Ara us toca llegir molt i escriure més. Apagueu les pantalles!

 

REUNIÓ DEL 27 DE FEBRER DE 2021

REUNIÓ DEL 27 DE FEBRER DE 2021

Hola,
 
Avui ens hem retrobat amb la Montse Calonge i l’Eli. Quina alegria! I, a més, la Montse Calonge ens ha deixat escoltar un missatge de la Marta. Diu que no es pot reintegrar amb nosaltres per motius de salut, però que ens té molt presents. Li enviem moltes forces i la nostra estimació a través d’aquesta publicació al blog i al Facebook: Marta, et recordem molt i ens ha agradat escoltar-te.
Per al mes que ve hem obert una línia de correu perquè hi envieu imatges per servir d’inspiració. Ja informarem de la/les imatge/s triada/es. Recordem que les imatges només són una excusa per escriure, es poden fer servir o no. La inspiració és lliure. Això sí, recordeu que als escrits heu de posar el vostre nom a la capçalera.

Pel que fa als relats:

Pere - La incapacitació - El valor de l’experiència, encara que a algú li inquieta com acabarà tot.

Pere - nanorelat - Pares i mestres responsables - Una mostra d’humor negre.

Mari Luz Gerona - Els Larkin - Empresonats els pares i el fill.

Jordi - El que em queda de tu - Un relat amb musicalitat eròtica.

Rosa Maria Beser - Alea iacta est - Un paio bastant immoral.

Ramon Roig - L’infiltrat - Un relat amb dos títols. Canviem d’un a l’altre com qui canvia de presó.

Maria Galí - Perdonar - Una lliçó filosòfica i de vida.

Pep Cortes - Escriure - A tots ens agradaria escriure una novel·la amb profunditat.

María Jesús - Felicidad - La reflexión de la protagonista reflejada en el cristal.

María Sender - Ha vuelto el frío - Y ha vuelto el Mundo Bosque y su universo particular.

Gloria Martos - Retrato del silencio - Escuchemos el blanco. El llibre a què feia referència la María Sender es Artemisia Gentileschi, de Rauda Jamis.

Qui vulgui, pot penjar el seu relat al blog i al nostre Facebook. Si no sabeu com, consulteu-nos sense vergonya. El blog, el teniu a http://unmuntdemots.blogia.com/ ; i en Facebook estem a 
https://www.facebook.com/unmuntdemots/
. Feu-hi una ullada.

Ara us toca llegir molt i escriure més. Apagueu les pantalles!

TRUCS DE PROPINA 2020-2021 - 1r TRIMESTRE

TRUCS DE PROPINA 2020-2021 - 1r TRIMESTRE

06/09/2020: En una ocasión le pregunté en quién se inspiraba para crear sus personajes y me respondió que en nadie. Que todos sus personajes eran él mismo. (Carlos Ruiz Zafón, en la novel·la La sombra del viento)


26/09/2020: El trabajo de los buenos lectores cero es, básicamente, destruir tu novela para que luego puedas reconstruirla mejor. Eso suena aterrador (y lo es); pero, si los beta cumplen, es lo mejor que te puede pasar.  [...]  lo único peor que un destrozo es un montón de respuestas del tipo “sí, está bien” y poco más, que básicamente condenan a tu libro al peor infierno de los libros: el del olvido.  (Gabriella Literaria)

 

02/10/2020: Les deu paraules més boniques del català les trobareu a https://llengua.gencat.cat/ca/anypompeufabra/agenda/10-paraules-mes-boniques-catala/ .

 

18/10/2020: Si yo tuviera una casita a orillas del mar, o bien en la falda de una montaña, ante un paisaje de esta y esta manera, ¡qué bien trabajaría allí! [...] A mí la Naturaleza me produce una sola inspiración: la de dormir, la de no escribir artículo ninguno.[...]  Yo no comprendo que la Naturaleza inspire a los escritores y que no inspire, por ejemplo, a los cerrajeros. Es decir: eso de que frente a la Naturaleza un escritor sienta el deseo irresistible de hacer un artículo, me parece igual que si un cerrajero sintiera en el mismo caso el deseo irresistible de hacer una cerradura.

Porque los artículos y los dramas, los versos y las novelas tienen generalmente con la Naturaleza una relación semejante a la que pueda tener la cerrajería. [...] se escriben más dignamente a la luz de un quinqué, bajo el techo ahumado de un cuartito de seis duros, en el quinto piso de una calle cualquiera.(Julio Camba)

 

24/10/2020: No es la inspiración la que crea las grandes obras a través del hombre. Al revés, es el hombre quien, cuando quiere hacer una obra verdaderamente grande, crea, dentro de sí mismo, la inspiración necesaria para producirla. (Rosamond Harding, Anatomía de la inspiración

 

16/11/2020: Hace unos años mi método de escritura era lo que podríamos llamar «el temporizador». He aquí el método: cuando no quieras escribir, pon la alarma de uno de esos temporizadores de cocina para que suene al cabo de una hora y siéntate a escribir hasta que suene. Si para ese momento sigue sin apetecerte escribir, eres libre. Pero, normalmente, para cuando suene la alarma, estarás tan metido en tu trabajo, disfrutándolo tanto, que querrás continuar. En vez de un temporizador, puedes poner la lavadora o el lavavajillas y usar el tiempo de lavado. (Chuck Palahniuk) 

 

27/11/2020: Hitchcock era un artista, pero era comercial. Sí, hay que ser las dos cosas. Para hacer buenas películas hay que pensar en el público. Si no, solo se hacen películas para uno mismo. Es como una masturbación artística. (Woody Allen, en el guió de la pel·lícula Un final made in Hollywood)

 

27/11/2020-2: Ja fa uns quants trucs us comentava com fer servir el traductor de Google per escoltar el textos escrits, però que el resultat era nefast en català. Doncs aquí teniu una eina online que dona un resultat més o menys acceptable: https://ttsdemo.com/.  Llàstima que la demo només permet 600 caràcters cada vegada. Vigileu, que els personatges fan una mica d'angúnia (quan toques en el dau van canviant).

 

29/11/2020: Los ojos de las vacas son asombrosos, son grandes, tremendos, son protuberantes, casi esféricos, se salen casi de las órbitas. Además, están uno a cada lado de la cabeza, con lo que tienen seguramente un campo visual, un gran angular que los humanos no tenemos. Un campo tremendo. Los ojos de la vaca son sensacionales. Y ¿qué hace la vaca viendo todo aquello? Se lo zampa, lo observa todo. El escritor también. El escritor es un voyeur, confesémoslo de una vez, y lo digo en francés para que no parezca indecente. El escritor lo ve todo, lo oye, lo huele todo —no digo que lo toca porque eso ya sería pasarme—, pero el escritor, verdaderamente, es un cotilla. [...] El escritor actúa también como un rumiante: a todo lo que ha visto, todo lo que ha tocado y oído le da vueltas y más vueltas. (José Luis Sampedro, Escribir es vivir)

 

7/12/2020: ¿Cómo interpretar las indicaciones de un corrector de estilo? Bien es cierto que al tratarse de una labor que, en stricto senso, no es correctora puesto que lo apuntado en la mayor parte de las ocasiones no son errores sino posibles mejoras, las indicaciones de un corrector de estilo —acertadas en su mayor parte— deben ser tomadas como lo que son: sugerencia de cara a mejorar el estilo de un texto. Si nosotros, como autores de un texto, determinamos que por razones de musicalidad, coherencia o expresividad, la frase, el párrafo o la oración debe mantenerse tal y como la redactamos originalmente, en nosotros debe estar siempre la última palabra. ¡Ojo!, que esa circunstancia no ciegue nuestra vanidad tratando de hacer pasar por «peculiaridades estilísticas» flagrantes errores que no queremos admitir. (Prometeo, en el blog Miserias Literarias, http://miseriasliterarias.blogspot.com/2007/03/correctores-de-estilo.html)

 

18/12/2020: Tothom té talent. El que és difícil de tenir és el coratge de seguir-lo fins als llocs foscos a on et porta. (Erica Jong)

 

18/12/2020 - 2: Pero durante esos años empecé a hacer listas de títulos, a escribir largas líneas de sustantivos. Eran provocaciones, en última instancia, que hicieron aflorar mi mejor material. Yo avanzaba a tientas hacia algo sincero escondido bajo el escotillón de mi cráneo. (Ray Bradbury, El zen en el arte de escribir


19/12/2020: En realidad, mientras lee,  todo lector es el lector de su propio yo. La obra del escritor no pasa de ser un mero instrumento óptico que ofrece al lector para darle la posibilidad de discernir aquello que, sin su libro, tal vez nunca habría experimentado en sí mismo.Y que el lector reconozca en su propio yo aquello que dice el libro es la prueba de su veracidad. (Marcel Proust)

REUNIÓ DEL 30 DE GENER DE 2021

REUNIÓ DEL 30 DE GENER DE 2021

Hola,

Hem tingut la primera reunió de l'esperat 2021 (Tant de bo que no sigui pitjor que el 2020. De moment, ja ha començat fort!). Ha estat una reunió molt multitudinària, fins i tot ha calgut anar més enllà del mosaic de 16 imatges! Donem la benvinguda a la Glòria, la nova companya.

Per culpa d'un tema personal, la Mari Luz i jo no hem pogut compartir el matí amb vosaltres. Faig aquesta ressenya (una mica tard) gràcies a l'ajut d'en Joan.

Per al mes que ve, recordeu que la Sílvia ha obert una línia de correus per triar les paraules que puguin servir d'inspiració. També hem obert la possibilitat de compartir, qui vulgui, una imatge per al març. Recordem que les paraules i les imatges només són una excusa per escriure, es poden fer servir o no. La inspiració és lliure. Això sí, recordeu que als escrits heu de posar el vostre nom a la capçalera.

Pel que fa als relats:
Ramon Roig - Disbauxa - El malson de fer la mili.
Jordi Baucells - Paraules - Les bondats de ser un Cayetano.
Jordi Baucells - Cultiu de proximitat - Et desitgem una bona collita per a aquest 2021.
Glòria - La Bufetada - Una petita papalloneria sinestèsica.
Valentí - Nu baixant escales II. Ganyota - Una història filosòfica, entròpica, amb rellotges que miren al passat i al futur com Janus.
Montse Hernández - A les deu a casa - Cal complir el toc de queda!
Aurèlia - Mirada innocent - Mirem amb culpabilitat una mirada innocent.
Francesca - Maat - Atmosfera fosca i justícia/venjança de la innocència, passat del temps.
José Luis Vallet- Utopía - Ens hem quedat amb gana.
Mónica Bofill - Putxinel·lis - Qui ens manega?
Pep - Diari d'una pròtesi de menisc - Crònica d'una operació.
Lluis- Camió Pegaso - Obrerisme pur. Yo, para ser feliz, quiero un camión; dijo Loquillo.

Qui vulgui, pot penjar el seu relat al blog i al nostre Facebook. Si no sabeu com, consulteu-nos sense vergonya. El blog, el teniu a http://unmuntdemots.blogia.com/ ; i en Facebook estem a
https://www.facebook.com/unmuntdemots/
. Feu-hi una ullada.

Per a qui l'interessi, hi ha alguns premis locals en marxa:
- concurs de l'Escola El Cim, https://premisnataliasalles.home.blog/bases-2/ , el termini acaba el 12 de març;
- prem literari El Marquet de les Roques, https://drive.google.com/file/d/1T24Lz3W6GBF4bNsTJGwGijuAFqnMt178/view?usp=sharing , el termini acaba el 9 d'abril.
Ara us toca llegir molt i escriure més. Apagueu les pantalles i no us passeu amb la ratafia! (i no us refieu de la rata)

Salutacions,

Pere

REUNIÓ DEL 19 DE DESEMBRE DE 2020

REUNIÓ DEL 19 DE DESEMBRE DE 2020

Hola,

Segona sessió telemàtica, avui amb l’alegria de tenir a la Maria Jesús novament amb nosaltres. Esperem que l’Eli també pugui reincorporar-se aviat.
El Lluis ens ha tornat a fallar; per això, ja tenim dos relats seus a la recàmera. Si segueix així, aviat haurem de fer una sessió monogràfica per a ell sol.
Avui no hem tingut el clàssic dinar previ a Nadal, ens hem conformat amb veure’ns les cares, el vídeo de felicitació del Ramon Roig (https://drive.google.com/file/d/16vt6naVbE2-ShR2p5Kj0n89kCCdhiCcQ/view) i brindar junts des de la distància.
La Sílvia ens ha anunciat que la Glòria ha autopublicat a Amazon el seu llibre. Ho podeu veure a https://www.amazon.es/MARIANA-GLORIA-HERRERA-GRANADOS/dp/B08PJN729J/ref=sr_1_1?__mk_es_ES=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&dchild=1&keywords=%22gloria+herrera+granados%22&qid=1608209081&s=digital-text&sr=1-1

Per al mes que ve encara no tenim les paraules per servir d’inspiració. La Sílvia ens enviarà un correu al qual podrem contestar (però només a ella, no a tothom) amb una paraula. La Sílvia seleccionarà tres a l’atzar. Podreu fer servir la que vulgueu de les tres proposades. Recordem que les paraules només són una excusa per escriure, es poden fer servir o no. La inspiració és lliure. Això sí, recordeu que als escrits heu de posar el vostre nom a la capçalera i fer servir l’interlineat 1,5.

Pel que fa als relats:

Ramon Roig - El Llibre - Un llibre canviant com la vida, amb castanyeta.

Valentí - PlayStation - No sabem si surt de la bombolla o no.

Rosa - Aïllada - Un final obert per a la història sobre una persona tancada.

Jordi - La primavera fosca - Un flipada de jet-lag.

Mònica - La vida d’abans - Que no ens faci por tornar a sortir.

Aurèlia - Llegint la vida - La vida capítol rere capítol.

Francesca - Entrelazadas - Màgia entre àvies i netes.

Nanorelat – Pere - Una lectura  absorbent - El perill de la lectura.

Qui vulgui, pot penjar el seu relat al blog i al nostre Facebook. Si no sabeu com, consulteu-nos sense vergonya. El blog, el teniu a http://unmuntdemots.blogia.com/ ; i en Facebook estem a
https://www.facebook.com/unmuntdemots/
. Feu-hi una ullada.
Ara us toca llegir molt i escriure més. Apagueu les pantalles!

Bon Nadal i millor any 2021.

REUNIÓ EN STREAMING DEL 28 DE NOVEMBRE DE 2020

REUNIÓ EN STREAMING DEL 28 DE NOVEMBRE DE 2020

Hola,

Hem tingut la primera reunió en streaming d’Un Munt de Mots. Hem arribat a ser quinze companys. Ha anat força bé: hem trobat a faltar el compartir esmorzar, però queda compensat per l’estalvi de calòries; qui no es conforma és perquè no vol. La gran incògnita de com aniria el torn de paraules finalment ha resultat molt bé, potser millor que en persona.
Per al mes que ve no tenim paraules per servir d’inspiració, sinó imatges. Trieu la que vulgueu de les tres proposades. Les enviem en arxius annexos. Recordem que les imatges només són una excusa per escriure, es poden fer servir o no. La inspiració és lliure. Això sí, recordeu que als escrits heu de posar el vostre nom a la capçalera.

Pel que fa als texts, hem començat per comentar els dels companys finalistes i segon premi del Concurs Soler i Palet. El Jordi, el guanyador del segon premi, s’ha incorporat a les reunions d’UMDM a partir d’ara. Li donem la benvinguda i l’animem a participar amb els seus textos. I moltes felicitats a tots els guardonats!
Seleccionats al Concurs Soler i Palet:
FINALISTA-Aurèlia-Desconcert - L’Aurèlia ens ha regalat un nou somni amb un final molt real.
FINALISTA-José Luis Vallet-2050 - El futur de la ludopatia.
2n PREMI-Jordi Baucells-La noia que passejava escaroles - La importància de no anar escabellada.
FINALISTA-Mònica B-Ombres - Dues ombres llargues; que, des del parc de Sant Jordi, arriben fins a París.
FINALISTA-Ramon Roig-El meu avi no va anar a Cuba - Ni l’avi, ni el pare. El Ramon, per un error, ens ha donat dues històries al preu d’una.
I els relats d’aquest mes:
María Sender-La huesera - Un mito mejicano llevado a la literatura.
Valentí-Olor de tinta - Retrobament literari amb l’escriptura.
Ramon Roig-Maleïdes tres paraules - Un repte aconseguit amb bona nota.
Francesca-Olvidados - La Francesca ens ha fet saber que el seu projecte La quintilla segueix en marxa. Aquesta història sembla sortida del mateix univers de la novel·la, però mostra una situació tràgica molt actual.
Montse Hernández-De secano - Regreso a tiempos de guerra y de sufrimiento.
Pere-La chica de la curva - Preguntan de dónde salió el coche, pues del concesionario.
Nanorelat-Pere-Juguem? - Una batalla lúdica.
Qui vulgui, pot penjar el seu relat al blog i al nostre Facebook. Si no sabeu com, consulteu-nos sense vergonya. El blog, el teniu a http://unmuntdemots.blogia.com/ ; i en Facebook estem a
https://www.facebook.com/unmuntdemots/
. Feu-hi una ullada.

Ara us toca llegir molt i escriure més. Apagueu les pantalles!

TRUCS DE PROPINA – 2019-2020 – 2N TRIMESTRE

TRUCS DE PROPINA – 2019-2020 – 2N TRIMESTRE

13/01/2020: La poesia és també el lloc on busques les preguntes sobre la vida. No busques respostes... si busques respostes no vas bé... El que busques són preguntes que valguin la pena i, aleshores, ja t’ho treballaràs, ja buscaràs la resposta. Sempre trobaràs una mitja resposta o  un camí cap a una possible resposta. El que no trobaràs mai, em sembla, són evidències. Almenys en les qüestions més importants, mai no arribaràs a trobar evidències... Trobaràs, com a molt, vestigis de resposta; però és clar, trobaràs vestigis si tens l’interrogant que tu mateix t’has fet o que t’ha donat un poeta. (Jaume Cabré)

 

23/01/2020: Neil Gaiman, en El océano al final del camino, hace un uso magistral de la anticipaciónPor darle una definición a esta técnica, podríamos decir que la anticipación se basa en dar al lector una información que más adelante será importante para el desarrollo de la historia… y, sobre todo, en hacérselo saber. Una vez el lector obtenga esa información, no podrá más que seguir leyendo para llegar a descubrir por qué era tan importante y confirmar si sus sospechas han sido correctas o no.  

[…] Llevaba puesto un traje negro, camisa blanca, corbata negra y zapatos negros […]. Llevaba la ropa adecuada para un día difícil. 

 

Cuando leemos esto, pensamos automáticamente que el protagonista ha vuelto a su pueblo natal para asistir a un entierro. Pero nadie nos lo confirma, ni nos dice quién es el fallecido (si es que existe), ni qué relación guardó nuestro protagonista con él. 

El único modo que tenemos de confirmar si nuestra sospecha es cierta o no, es seguir leyendo…. y eso es lo que haremos inevitablemente. (Abel Amutxategi, en https://www.comoescribirunlibro.com/aprende-a-usar-la-anticipacion-con-neil-gaiman/)

 

23/01/2020-2: Los incisos muy largos dentro del texto también pueden dificultar la lectura, haciendo que se tenga que volver atrás. Convendría recordar que un inciso no debería exceder las quince palabras, que parece que es el promedio de memoria a corto plazo. (Tregolam, http://www.tregolam.com/2016/11/8-consejos-para-escritores-noveles/)

 

31/01/2020: Otro gran error: las descripciones interminables... desde que el personaje va andando por la calle como si tuviera GPS, hasta llegar a una relación exhaustiva del mobiliario de su casa, antes de que diga ni una palabra (Bostezo).

¿La verdad? "Nada de eso nos interesa. Danos una idea general del lugar y de la época y al infierno con todo lo demás. No nos interesa saber las alfombras que tiene en el salón, ni si sus sillas son del estilo de la Reina Ana. No nos interesa lo bien que te has documentado sobre cultura/clima/sociedad/ciudad/país del lugar donde se ambienta la historia, ¡nos interesa la historia! Da una idea general y abandona el resto. Si quisiéramos leer Historia no nos compraríamos una obra de ficción. Si es necesario para el argumento, entonces da datos poco a poco, y deben ser importantes (no los des porque sí; ¡como la basura, eso se huele! (Jacy Burton, https://jaciburton.com/blog/2009/11/a-little-advice/ ; traducció de Blas Malo, https://lenegaron27.blogspot.com/2009/11/los-consejos-de-jacy-burton.html )

 

10/02/2020: Abandona la idea que acabaràs mai. Oblida les 400 pàgines que formaran la teva novel·la i concentra’t en escriure només una pàgina cada dia. Això ajuda. A més, t’emportaràs una grata sorpresa quan hagis acabat amb tota la feina.(Johm Steinbeck)

20/02/2020: ¿Cuánto tiempo dedicas a escribir? Si tienes una respuesta de dos o tres palabras, guay, puedes seguir adelante. Si tienes una respuesta larga y con alguna excusa que contenga un «cuando» por ahí, sigue leyendo este punto.

Yo he escrito a trompicones toda mi vida. Escribía CUANDO tenía tiempo. CUANDO estaba inspirado. CUANDO me dejaba el trabajo. Siempre escribía CUANDO, lo que se traducía en que la mayoría de días no me sentaba a escribir. Tenía cantidad de excusas para evitar sentirme culpable. (Jaume Vicent, Jaus, en Excentrya: https://www.excentrya.es/como-escribir-un-libro-paso-a-paso/ )

 

20/02/2020-2: Llegeix tot el que puguis del que hagin escrit els autors consolidats. No tinguis por perquè creguis que n’imitaràs l’estil. Si llegim prou, no n’has de témer res. En canvi, de manera gairebé imperceptible, a còpia de reaccionar de manera favorable o desfavorable davant les diferents frases o paràgrafs, anirem adquirint un estil propi que s’haurà gravat en els estrats més profunds de la nostra ment. (H.R.F. Keating)  

 

27/02/2020: Elementos clave de una novela:  Sí, estoy convencida de que una novela con estructuraredacciónargumentopersonajes estilo aceptables tiene todas las posibilidades de hacerse un hueco entre los lectores. Luego lo conseguirá o no dependiendo de otros muchos factores y de la suerte.  (Mercedes Pinto Maldonado, https://mercedespinto.wordpress.com/2014/12/07/elementos-de-una-novela/ ) 

 

23/04/2020: El tuétano de los libros está en las esquinas de las palabras. Lo más importante de las buenas novelas se agolpa en las elipsis, en el aire que circula entre los personajes, en las frases pequeñas. Por eso, creo que no puedo decir nada más sobre Pablo: su lugar está en el centro del silencio.

 (La ridícula idea de no volver a verte, Rosa Montero) (de la promoció per al Dia del Llibre de Radio Nacional de España)

RELATS TELEMÀTICS PER AL 24 D'OCTUBRE DE 2020

RELATS TELEMÀTICS PER AL 24 D'OCTUBRE DE 2020

Nova sessió telemàtica. Us presentem els relats del mes d’octubre:

1- Ramon Roig - L’olor de la Ginesta

2- Aurèlia - Encantament

3- Valentí - Plou o plovia

4- Montse Villares - Vienen a por mí

5- Mònica - Bocins de nit

6- Pep - El mort que no és mort

7- José Luis - Lloro

8- Pere - Hunter

I l’acostumat nanorelat: - No puc parar de mirar-lo

 

Si algú necessita les tres paraules per al relat de novembre, continuem amb la llista de les paraules més boniques del català ( https://llengua.gencat.cat/ca/anypompeufabra/agenda/10-paraules-mes-boniques-catala/ ): atzavara, corprendre i pipiripip.

Falta un dia menys per retrobar-nos.

RELATS TELEMÀTICS PER AL 26 DE SETEMBRE DE 2020

RELATS TELEMÀTICS PER AL 26 DE SETEMBRE DE 2020

Per culpa de la maleïda COVID19, no tenim sessions d’Un Munt de Mots. Per això, darrerament el blog i el Facebook han quedat una mica morts. Per donar-los una mica de vida i perquè constin en acta els relats enviats per a les sessions telemàtiques, us presentem els relats del mes de setembre:

1- Ramon Roig -Tàpies 5

2- Pep - Passa sovint als pobles

3- Aurèlia - Castells

4- Valentí - La darrera frontera

5- Dolors – Cine Avenida

6- José Luis Vallet - Conocerse en tiempos de pandemia

7- Sílvia - Contes dels vuitanta: Un petit conte de la vila de T

8- Lluis - Xocolata per a un llamp clandestí

9- Pere - No puede ser

I l’acostumat nanorelat: - Avi, et trobarem a faltar

 

Falta un dia menys per retrobar-nos.