Blogia
UN MUNT DE MOTS

DATES DE REUNIONS

Conferència sobre Don Quixot.

Conferència sobre Don Quixot.

 

Lamentem comunicar-vos que a conferència sobre el Quixot progamada pel

17 de Maig a les 19h a l’Ateneu Terrassenc

"Don Quijote és un boig?"

A càrrec de Angel Claramonte, Professor d’Institut, ha estat AJORNADA FINS UN NOU AVÍS.

Perdoneu les molèsties.

 

L’ATENEU TERRASSENC

Passeig del Vapor Gran, 39 Passatge B
08221, Terrassa
http://ateneuterrassenc.terrassa.net/

Reunió Novembre

Reunió Novembre

Sortint de la Boqueria,  després de fer la compra: una lliura de cigrons cuits, una mica de fruita, dos panets i un cos sense vida acabat d’estrenar;  vuelve a casa trabajosamente. Li  fa mal el canell de la mà esquerra. Li  costa avançar però no s’atura. Primero aviva el fuego, y pone una olla con agua. Después se recrea acariciando el borde afilado de la daga.   Recorda les recomanacions del diari dominical: portar carns guisades i bons embotits per celebrar aquestes festes, tan esperades per molts i tan odiades per altres. Va pensar que, si tenia paciència, seria una experiència gratificant.

Com veieu, tenim una nova assassina al grup, sort que al sergent Dalmases no se li escapa res.


Les paraules triades per a la propera reunió son:

PRESO                  CARAMEL                           BAVALLES-BABAS

I per si no són prou inspiradores,  també tenim:  silencio, centaure, pulsión, enrenou, serpiente, desesper, benestant, pus, incongruència i música.

La propera trobada és el 12 de Desembre i com que serà la darrera abans de Nadal ens quedarem a dinar allà a prop, però tranquils, que no us faré escriure ni llegir les recomanacions adients per la celebració de les festes del full dominical, només us demano que em confirmeu l’assistència abans per fer la reserva.


Fins aviat,

Montse Villares

 


Inici reunions

Inici reunions

Hola unmuntdemoters,

Vinga, aneu escalfant motors que un tren ple d’històries aviat iniciarà el seu viatge, voleu pujar-hi?

El dissabte 17 dOctubre comença el seu recorregut. Tornarà els propers:

14 de Novembre

12 de Desembre

a l’estació de l’Ateneu de Terrassa a les 11h.

Tots sou convidats i benvinguts!

El passatge és gratuït, només calen ganes de compartir i aprendre.

Una setmana abans us enviaré un recordatori per tal que envieu els contes per comentar.

Fins aviat companys de viatge!

Reunión Noviembre

Reunión Noviembre

S’ha aixecat aquest matí amb la mateixa somnolència i mandra de sempre. La vida que viu és un seguir vivint perque no pot fer altre cosa. Va començar a treballar de molt jove, quan tenia la carn ferma y un repertorio de admiradoras que le adoraban. Lo único que importaba era que supiesen que, después del Señorito, el que mandaba era él. Sin duda ha perdido la facilidad para ligar. Els rumors sorgeixen dels portals i s’escampen pels carrers. Els homes quan son joves tenen el cul turgent i els ous enganxats com els lleons i quan es fan vells les tres coses es despengen.

Les paraules triades per al proper mes són:

ESGARRIFANÇA

MEANDRE

VÀNOVA 

Entre aquestes altres: dimoni, oscudidad, albirar, ningunear, carbassera, mut, basarda i pirata.

Ningunejeu els dimonis de la foscor que us fan quedar muts de basarda o xisclar d’esgarrifança en albirar un pirata on hi ha una carbassera. Sommieu amb meandres de cossos nus sota la vànova i escriviu, escriviu, escriviu.

I si us queda temps us recomano:

 «Joan Vinyoli i el seu domini màgic»

Dilluns 17 de Novembre a les 20,30h als Amics de les Arts

 

Acosta’t a... Olor de colònia

Dissabte 22 de Novembre a les 11h a la BD6.

A nivell organitzatiu, hem acordat que, a partir d’ara, enviarem els contes la setmana anterior a la reunió i en resposta a un mail inicial que enviaré jo. Així ens asegurarem que tothom rebi els contes i que els trobem fàcilment. També preguem que s’enviin en format doc, per tal que tothom els pugui obrir. Possem com a darrer dia dijous al vespre per que ens dongui temps a imprimir-los, llegir-los i anotar comentaris.

 Abans d’acomiadarme un darrer tema, no per això menys important, el dinar de Nadal que farem el mateix dia de la propera trobada, el 13 de Desembre, a l’Ateneu. Per organitzar-ho tot plegat faré un mail apart. Caldrà confirmar qui ve (s’hi val la parella i els fills) i què porta cadascú.

Reunió Octubre

Reunió Octubre

Empezaban a sonar las primeras notas del piano. Un gosset treia a passejar un humà una tarda de diumenge i un avi campetxano repetía “cap a casa, cap a casa”. En unas décimas de segundo una katana ha silenciado a un charlatán. Un núvol de gelosia s’ha esmunyit a la sala. Alhora una dona  s’ arreglava amb un vestit llarg de gasa i les millors sabates i joies per encegar una societat hipòcrita i un home adúlter mentre una altra dona s’encarava al seu home per unes infidelitats fictícies. Tot d’una la maledicció glauca s’ha endut les dones a un món d’aigua salada, totes menys una que ha desconnectat l’interruptor.

Les paraules triades per a la propera trobada son:

TURBIO TÈRBOL

PREDICCIÓN PREDICCIÓ

ENFASIS ÈMFASI

entre: oceà, esbiaixat, aprendiz, controvèrsia, esgarrinxar, macarrònic, foraster, pareidoia, intriga i gest.

 

Les pròximes reunions seran el 15 de Novembre i el 13 de Desembre, a l’Ateneu.

 

La Mª Rosa ens ha convidat a endreçar l’armari i vestir-nos de paraules. Som-hi!

CALENDARI DEL PRIMER SEMESTRE DE 2013

CALENDARI DEL PRIMER SEMESTRE DE 2013

En verd teniu les dates de les reunions d’uMdM de les tres paraules, i en vermell les de projecte.

BON NADAL!

REUNIO DESEMBRE

REUNIO DESEMBRE

El record de corrandes d’exili planava sobre l’aula quan, de sobte, han aparegut les ombres d’uns fantasmes nascuts arran d’una tragèdia, que han surat, com un mal auguri, per sobre dels contes. Un ciclista onejant  la bufanda d’un primer amor s’ha afegit al grup, però no ha aconseguit apaivagar els ànims quan s’ha fet fosca nit; els cotxes circulaven a batzegades,  i l’asfalt reflectia un esclat calidoscopi de reflexes virolats. S’ha produït un accident i en Ferran, perplex no ha reaccionat a temps...

I aquí ens hem quedat. Esperem que a la propera reunió en Ferran sigui capaç d’explicar-se, que ens posem la jaqueta de llana que escalfa l’ànima, que no ens veiem posseïts per cap atracció patològica, que tinguem feina encara que sigui en una fàbrica de condons i que ens retrobem amb nosaltres mateixos i ens reconeguem.

Esteu tots convidats al dinar de Nadal que farem el dia 22 de Desembre a l’Ateneu. Serà una trobada familiar amb dinar fet per nosaltres i una representació casolana dels pastorets. Qui s’apunta? 

Allò que sí que us heu d’anotar són els dies de les reunions per l’any vinent:

Unmuntdemots

12 Gener         2 Febrer          2 Març            13 Abril           11 Maig           8 Juny

Projecte

19 Gener         16 Febrer        16Març           27 Abril           25 Maig           22 Juny

 

I les paraules per als propers contes:

PLUGIM                   LLOVIZNA

ESCORXAR               DESOLLAR

CABELL                   CABELLO

 

Encara tenim per endavant  la reunió del dia 15  amb un projecte de fil-ferrats.

Reunió Setembre

Reunió Setembre

Avui ha estat, sens dubte, la reunió més nombrosa de la nostra història. I no hi érem tots!

La família ha crescut amb la incorporació dels membres del darrer curs d’escriptura.  Això ens permet engrescar-nos a treballar en nous projectes com ara un acte col.lectiu per commemorar el centenari del naixement de Pere Calders, Sales i Tisner.

 

Amb l’aroma d’un suau de cafè amb canyella i tot sentint la cridòria d’un chatarrero  em vist un reality amb molts finals, i un difunt mala peça fins al darrer instant. El so de les campanes tocant a morts s’ha sentit just abans que una seqüència de somnis surrealistes hagi bombardejat la sala. Encara amb la imatge d’un esquelet viu en un balancí,  d’una nena que plora sa mare, d’un gronxador oxidat i buit,  hem sentit que per megafonia anunciaven la sortida del tren en direcció a La Felicitat.

 

En tren ja ha sortit, espero que molts de vosaltres l’hàgiu agafat, però per als que no, us convido a tornar-ho a provar el proper 13 d’octubre. Les paraules clau són:

 

COLLAR

AGULLA

ESPLENDOR

 

Fins llavors, escriviu i gaudiu de bones lectures!

Reunió Juny

Reunió Juny

La darrera reunió abans de vacances ha estat marcada per un trànsit de Venus molt particular, la memòria ens ha dut a recuperar un fragment de la infància, hem sentit el vertigen de córrer per intentar atrapar un equilibri impossible i tot això amb el rerefons del cliqueteig de les tecles d’una màquina d’escriure.

 

El dilluns 18 de Juny hi ha la cloenda del cursos de l’Ateneu, oberta a tothom, en que llegirem alguns dels nostres contes i poemes.    No hi podeu faltar!

 

Amb l’estiu entremig tindrem temps d’escriure noves ficcions a partir de les paraules:

 

DIFUNT         MICROFONIA          BALANCI

DIFUNTO      MICROFONIA          BALANCIN

 

i, com que les hores a l’estiu semblen dilatar-se, ens hem proposat la lectura de NOVELA D’ ESCACS  de Stefan Zweig  que comentarem per capítols quan reprenguem les reunions.

Bones vacances!

Reunió Maig

Reunió Maig

Es va sentir un crit escruixidor que va trencar la foscor de la nit on les paraules feien pudor de sang, pudor de mort i,  un piano, orfe de carícies, destil.laba delicades notes  a la lluna vestida de roja malenconia.

 

Els poemes de la Rosa ens van dur a un cementiri amb llàgrimes de pluja i els del Bertol Brecht i en Ricard Creus a uns anys de penes i penúries.

 

Les paraules triades per a la propera trobada són

 

TARAMBANA           MEMORIA     I           ALEGRIA.

 

Amb elles o sense, us animo a participar al III concurs de narracions curtes Josep Soler i Palet. Teniu temps fins al Setembre.

 

Ens veiem el proper 9 de Juny al Centre Cívic!

Reunión Marzo

Reunión Marzo

 

El invierno se aleja siguiendo la estela de un satélite hasta una galaxia más humana.

Quizá consigamos evolucionar si aprendemos a conocernos a nosotros y a los que nos rodean, a perdernos en un parque de atracciones, a huir hacia delante, a conseguir nuestras metas,  o a darle a un pequeño objeto que nos rodea el protagonismo de un ser especial… Podemos buscar solo sexo o entregarnos al amor sin escapatoria, con tacones o sin ellos.

 

De todo eso han ido los cuentos de este mes.  Ya deseo leer los próximos que, con delicadeza, nos harán estremecer en una noche de luna nueva.

 

NOCHE                   NIT

ESTREMECER           ESCRUIXIR

DELICADEZA           DELIDADESA

 

Nos leemos el 14 de Abril!

Reunió Febrer

Reunió Febrer

La primera reunió de l’any ha començat amb l’enbranzida psicodèlica d’en Lluis, la entrada al món tecnològic de la Mª Rosa i de la Sílvia al món cinematogràfic.

Potser ha estat la trobada més visual de totes. Una allau desbocada d’imatges ens ha fet navegar per un riu de cireres tot escapant d’una magdalena que ens volia menjar, hem jugat amb espasses de cartró i paper de plata, ens hem disfressat amb arracades de cireres, hem vist plorar una magdalena i, tot conduint un Chevy suïcida, hem viatjat a un Missisipi envolcallat de petons negatius, sota una pluja fina de flashos, patrulles i gas.

També s’han colat la ironia d’en Sergi Pàmies, un retrat zapizota de la Mercè Rodoreda i uns versos d’un poeta per conèixer que ens aconsella Fer camí: 

 

A res no estàs sotmès i ningú et priva

 de ser qui has de ser.

                             Quan dubtis lliura’t

als dictats del teur cor. Viu el teu somni.

Pep Cortés

 

Per als que us heu perdut aquesta trobada quedeu emplaçats als propers acts a l’Ateneu: 

-el dijous dia 9  a les 7,30h. el Lluis ofereix un concert i

-el dimarts 14 a les 7h.  es farà un recital de poesia on participa la Sílvia.

 

I per al proper 10 de Març les paraules escollides son:

EVOLUCIÓ

ESCAPATÒRIA

SEXE

No us perdeu la propera reunió, on s’entreveu una gran evolució, amb o sense sexe, però sense escapatòria.

Fins a la propera!

Reunió Novembre

Reunió Novembre

Tardor, Tots Sants, lluna plena...  amb aquests estímuls no és d’estranyar que, als contes d’aquest mes planessin  la mort i l’ udol de llops a la nit. 

Tot va  començar amb unes lletres vermelles impossibles, va seguir amb l’udol d’un llop que ens cridava, llavors vam prendre un tren amb la foscor com a companyera de viatge  per, en acabat,  tancar-nos a la presó de la desraó.

I com si fos un encanteri, vaig sentir, de fons,  les notes d’un piano  i uns poemes d’en Papaseït: Tot l’enyor de demà, L’ofici que més m’agrada, Sota el meu llavi el seu... Encara em sembla sentir l’eco, com en un disc ratllat  que repeteix una i una altra vegada:  Res no és mesquí / ni cap hora és isarda / ni és fosca la ventura de la nit... Res no és mesquí / ni cap hora és isarda / ni és fosca la ventura de la nit...

Bé, nois i noies, la proprera reunió és el 17 de Desembre. Jo que vosaltres no me la perdría... Hi haurà un emocionant joc, dins d’un castell guarnit amb garlandes... Qui s’hi apunta?  Espero amb gran curiositat els vostres contes.  A continuació detallo les paraules triades i les que van surtir:

 

JOC                                       JUEGO

GARLANDA                         GUIRNALDA            

CASTELL                             CASTILLO

Víctima, Sincronitzar, Formiga, Pelut, Passió, Mercuri.            

 

Recordeu que en acabada la reunió anirem a dinar plegats.

 

Una abraçada i fins aviat!

REUNIÓ DE L'1 D'OCTUBRE I CALENDARI

REUNIÓ DE L'1 D'OCTUBRE I CALENDARI

Començament d’un nou curs.

Hi ha hagut poc contes però força assistents, entre ells es va estrenar la Joana. Esperem que en futures reunions puguin venir la resta de la nova promoció.

Van decidir els dies de les reunions del present curs, que podeu veure en el calendari adjunt. En vermell estan les dates de les reunions de Munt de Mots-relats-centre cívic (en què treballem els relats inspirats per les tres paraules triades -o no) i en verd les de Munt de Mots-projectes-Ateneu (en què treballarem els projectes que porten endavant els nostres companys).

En aquesta reunió la Sílvia ens va llegir les traduccions al català que ha fet de La Locura/La Bogeria, de Benedetti, i La Tristesa i la Fúria, d’autor desconegut. Això ens va portar a comentar alguns casos d’autors famosos que s’atribueixen com a propis els relats d’altres.

La reunió va derivar cap a un assassinat en primera plana, una veritat del més enllà que no volia conèixer ningú, rius de soledat salada eixugats per l’olor de la tardor, un descens a l’infern de la manca de memòria i l’ecologia de la mosca negra i de la papallona del gerani.

Les noves tres paraules que ens han d’engrescar per a la reunió de novembre són

CARRERÓ / CALLEJÓN

TARDOR / OTOÑO

DEDICACIÓ / DEDICACIÓN

encara que va sorgir el repte de fer un relat amb les dotze paraules proposades inicialment, o intentar encabir-ne el màxim. La resta de paraules són SOTRAC/SACUDIDA, LLOP, SOL, OBSCUR, AURORA BOREAL, RAUXA/ARREBATO, REMOLÍ/TORBELLINO, CRUASAN i HORITZÓ. Recordeu que tot és una excusa per animar-nos a escriure, que no cal que surtin ni tan sols les tres esmentades.

Recordeu: les properes reunions el 15 d’octubre a l’Ateneu i el 12 de novembre al centre cívic.

CALENDARI REUNIONS UMDM 2010-11

CALENDARI REUNIONS UMDM 2010-11

Bones vacances !

Bones vacances !

Hola,

espero que estigueu gaudint d'unes bones vacances, jo les començo avui.

No sigueu mandrosos i escriviu una mica. Us recordo les paraules clau per a la propera trobada:

LLIT   -   NIT   -   MORT

CAMA -   NOCHE-  MUERTE

Ens veiem el dia 4 de Setembre, al Centre Cívic F. Macià, a les 11h.

Que l'estiu us sigui propici!

Reunión de mayo

Reunión de mayo

Hemos abierto la mismísima puerta del infierno. Se han columpiado un sinfín de demonios: Satanás con  acento francés, Lucifer y su séquito dominados por las diablesas que han impregnado el aire de Eau de Sulfure y otro demonio con cuerpo de hombre que convertía su casa en un infierno. Pero el más temible de todos, no era el de tinieblas ardientes, ni el que se encontraba en un hogar cualquiera, no. El peor ha sido aquel del que no se puede escapar; aquel que está dentro de uno mismo.

 

Han quedado pendientes dos cuentos para la próxima reunión.  Hoy ha sido más corta de lo habitual ya que también teníamos la asamblea para la renovación de la junta administrativa.

 

Hemos resaltado la importancia de una correcta puntuación:  una coma mal puesta puede hacer cambiar el significado del texto y la necesidad de poner un punto y aparte cuando la idea que se expresa es distinta o para enfatizar la siguiente.

 

Hemos comprobado la dificultad de escribir un texto de humor.

 

Y para finalizar una mano inocente ha extraído las palabras elegidas para los cuentos del mes de junio:

 

SUSURRO (XIUXIUEIG)          COMPÁS               LETRA

 

Espero que desaparezcan los demonios y estas palabras nos traigan la armonía que nos ha faltado.

 

¡Hasta el 5 de Junio!

 

 

 

PRIMERA REUNION DEL AÑO

PRIMERA REUNION DEL AÑO

Año de nieves, año de bienes... Hemos empezado el año cargados de energía, risas y cuentos.  De la mano de titiriteros de todo tipo hemos viajado por desiertos malditos, por pueblos con amores prohibidos, por el mundo de la mafia, hemos conocido la miseria humana,  el drama cotidiano  de un niño desvalido, y la fortuna de otros niños que juegan a ser equilibristas.

 

Colgaremos algunos de ellos pero como anticipo el más breve con las 3 palabras clave:

 

El titiritero al ver cómo estaba la Diagonal dijo:  ¡imposible!

 

Tras la lectura, llegan los comentarios y correcciones.  Ahí cabe remarcar el uso del punto y coma que, cuando se domina, es muy práctico ya que permite, entre otras cosas:

 

  • hacer una pausa más larga que una coma pero no tanto como un punto, algo verdaderamente útil en el caso de una frase larga con muchas comas como por ejemplo:

            “Por fin había conseguido que le nombraran don, e iba a celebrarlo por todo lo alto; habría chicas fáciles, tontas y guapas, drogas, alcohol, apuestas…”

  • usar minúscula a continuación ( no se podría detrás de un punto y seguido); 
  • pasar a dar una aclaración sin necesidad de conjunciones o nexos que a menudo repetimos:

      “Se sentía como un titiritero; todos se movían al son que él marcaba”.

 

Además comentamos la importancia del nombre que damos a un personaje, como un detalle más, de su caracterización, que nos puede aportar información de él mismo y que debe estar en consonancia con la época y lugar.

 

Y también la importancia de evitar las frases hechas y buscar nuevas maneras de decir lo ya dicho; en una palabra:  originalidad.

 

Para finalizar elegimos las nuevas palabras que nos conducirán a nuevas vivencias:

 

            PUERTO               MENTA                  VENENO

 

Y ahora, ¡ A   E S C R I B I R !      Nos vemos el próximo 6 de Febrero.

 

 

Bones vacances i calendari

Bones vacances i calendari

                                                                                                                 Imatge de la lectura de contes del Poe

Abans de marxar de vacances, unes línees per emplaçar-vos al Setembre.    

La nostra propera reunió serà el    5    de Setembre. 

A més, a més de compartir les experiències estiuenques, això no cal dir-ho, i aquells contes que en un impuls d’inspiració o amb molt de treball hàgiu escrit, els artistes més polifacètics, podeu portar aquells gargots que ens siguin útils com a logo.

 

Les últimes reunions hem comentat molts contes de la nostra creació. Que no decaigui!

 

En quant al club de lectura, el proper llibre és :

 

JUEGO DE TRONOS de George R. Martin i que comentarem el 26 de Setembre.

 

Ens ho vam passar bé a la lectura de contes del Poe (foto) així que, si voleu, en podem organitzar alguna altra lectura.

 

Una abraçada i bon estiu!

PS. Per aquells més desmemoriats o sense agenda, el calendari de les properes reunions és el següent:

Un munt de mots :

  3 d’  Octubre                    9 de Gener                     8 de Maig

14 de Novembre                6 de Febrer                     5 de Juny

12 de Desembre                 6 de Març

Propera reunió

Propera reunió

Aquest missatge  és per a recordar-vos que la propera reunió d’ UMDM és el dia 9 DE MAIG.
No siguem mandrosos i enllestim les nostres històries per tal que les puguem gaudir i comentar el dia 9!
També vam quedar que portaríem les propostes per a escollir el LOGO D’ UMDM.


Que no ens reunim a l’Abril no vol dir que siguem inactius. El taller d’escriptura continua. El club de lectura serà el
25 D’ABRIL amb Jack London i la seva obra, LA CRIDA DEL BOSC.
A més a més estem preparant una lectura de contes de l’EDGAR ALLAN POE que és obert a tothom.
La Silvia, per la seva banda, tampoc no para. Continúa fent presentacions per tot arreu i el dia de Sant Jordi firmarà llibres:
a la Plaça Vella de Terrassa :            10 a 11 a la parada de l’Omnium Cultural
                                                            11 a 12 a la parada de l’Ateneu Terrassenc
                                                            12 a 13 a la parada d’ El cau ple de lletres

I a la tarda a la Rambla de Barcelona a la parada número 13 que estarà
situada 4 parades més enllà de la Font de Caneletes, just a la mateixa banda.
Una megaabraçada!

PS. La foto és de la presentació del llibre OLOR DE COLÒNIA a l’Ateneu de Barcelona, a càrrec de l’Andreu Ayats.  Ei! Que ja va per la 3ª edició!